Castratie

Waarom castreren?

Castreren van een hengst (ruinen), wordt door de wet gezien als een zogenaamde 'nutsoperatie'. Door de ingreep wordt het dier meer geschikt voor de sport en recreatie. Door de castratie stopt de aanmaak van testosteron, het mannelijk hormoon dat zorgt voor het typische hengstengedrag en het ontwikkelen van de bijbehorende lichaamsbouw van een hengst.‚Äč
 

Infuus vaccinatie vaccineren - De Paardenartsen

Voor de gemiddelde ruiter is een ruin in dagelijkse omgang makkelijker, betrouwbaarder en veiliger. In de omgang met hengsten is een hoge mate van ervaring en consequentie nodig en de huisvesting dient erop aangepast te zijn (weiland met extra hoge omheining, boxen apart van merries, ervaren personeel).
Het voordeel van hengsten boven ruinen is dat een hengst in professionele handen voor de topsport net dat beetje extra uitstraling en motivatie kan hebben. Met name voor de internationale dressuursport kan dat verschil van belang zijn. Natuurlijk zijn er ook zeer makke hengsten die eenvoudig tussen de merries gereden kunnen worden en zeer vervelende ruinen die nog steeds willen dekken, maar dat zijn uitzonderingen.
 

Waarom moet ik mijn hengst castreren?

  • het voorkomen of stoppen van hengstengedrag (dominantie, bijten, veel brullen, snel afgeleid van het werk als er merries in de buurt komen, vechten met andere paarden, ongewenst dekken)
  • uw paard wordt samen met merries gehuisvest
  • uw hengst is ongeschikt (geworden) als dekhengst
  • stallingsomstandigheden vereisen dit (veel maneges en pensionstallen accepteren geen hengsten)

 

Er zijn meerdere methodes om een hengst te castreren. Elke methode heeft zijn voor-en nadelen en een verschillend prijskaartje. Welke  methode het meest geschikt is hangt af van de leeftijd van uw hengst, of beide testikels wel of niet in de balzak aanwezig zijn (klophengst) en de wens van u als eigenaar. Uw paardenarts kan advies geven welke methode voor uw hengst het meest geschikt is. 

 

Neem contact op

Castreren paard - De Paardenartsen