Methodes

Halfbedekte methode
 
Waarschijnlijk de meest bekende methode, die ook nogal eens op locatie wordt uitgevoerd. De hengst wordt na een algemeen onderzoek in slaap gebracht en op zijn zij gelegd. Het bovenliggende been wordt naar voren uitgebonden en er wordt een lokale verdoving onder de huid en in beide testikels gespoten. Vervolgens wordt het operatiegebied goed schoongemaakt.
 
Via twee snedes in de balzak worden de testikels een voor een naar buiten gebracht. Het buikvlies wat om de testikel heen zit wordt weliswaar ingesneden maar blijft de zaadstreng bedekken. Vandaar de naam ‘halfbedekt’. Vervolgens wordt een kneustang op de zaadstreng gezet. De zaadstreng bevat de grote bloedvaten, de zaadleider en zenuwen.
 
Na het kneuzen worden 2 hechtdraden op de kneusplaats aangelegd om de zaadstreng definitief af te binden. Daarna wordt de zaadstreng doorgesneden. Hetzelfde gebeurt met de andere testikel en dan is de hengst een ruin. De wonden worden opengelaten, zodat mogelijk wondvocht makkelijk af kan lopen.

De ingreep zelf duurt ongeveer 15 minuten, maar de voorbereiding, in slaap brengen en weer wakker worden van de ruin neemt meer tijd in beslag. Voor een tweejarige is het weiland een geschikte plaats, een niet al te grote jaarling zou ook op stal kunnen gebeuren. Belangrijk is dat de operatieplek zacht en schoon is en voldoende grip heeft bij het opstaan.

 

 

 

 

De kneustang (emasculator) zoals deze tijdens de castratie gebruikt wordt om de zaadstrengen te kneuzen. 

 

Het insnijden van de balzak, voordat de testikel buiten de balzak kan worden gehaald.

Als we deze operatie buiten doen, dan alleen in het voor- of najaar als er geen vliegen zijn. Buiten deze tijd kunnen we uw hengst ook op onze kliniek binnen castreren. Wanneer u de risico’s bij het neerleggen en opstaan zo veel mogelijk wilt vermijden, is het sowieso een goed idee uw hengst naar onze kliniek te brengen. Hier kunnen wij hem neerleggen en op laten staan in een speciale, veilige ruimte met zachte vloer en wanden.

Bedekte methode via de lies (niet mogelijk bij onze kliniek)

Deze methode wordt altijd onder kliniekomstandigheden uitgevoerd. Redenen hiervoor zijn dat het een steriele operatie is, waarbij de wonden weer dicht gehecht worden. Tevens is het zo dat de hengst hiervoor op de rug gelegd wordt, wat zonder goede operatietafel niet goed mogelijk is.

Als een paard op zijn rug ligt, wordt de ademhaling bemoeilijkt. In de operatieruimte op de kliniek kan zuurstof toegediend worden en zo nodig beademd worden. Na steriele voorbereiding van het operatiegebied, worden de snedes in de lies aangebracht, op de plek waar de zaadstreng loopt. De testikels, nu bedekt door het buikvlies, worden via deze snedes naar buiten gebracht. De zaadstreng wordt gekneusd, afgebonden en doorgesneden. Vervolgens worden de wonden gehecht met oplosbaar hechtmateriaal, zodat de hechtingen niet verwijderd hoeven te worden.

Voor de al wat oudere hengsten, met een wat meer ontwikkeld geslachtsapparaat is deze methode het meest geschikt. Sommige klophengsten kunnen ook op deze manier gecastreerd worden, mits de testikel in het lieskanaal ligt. Met een bal in de buikholte zal er via een kijkoperatie gecastreerd moeten worden.

Onbedekte methode (niet mogelijk bij onze kliniek)

Bij het staande en vaak suf gemaakte paard met een praam op, worden de testikels via de balzak verwijderd. Aangezien er vaak alleen gekneusd wordt en geen hechtdraad om de zaadstrengen wordt gedaan is de kans op complicaties vele malen groter dan bij de andere methodes. Deze methode wordt tegenwoordig dan ook afgeraden door dierenartsen. Omdat er een open verbinding blijft bestaan met de buikholte kan vet of zelfs darmen via de wond naar buiten komen. Vuil kan de buikholte in en een buikvliesontsteking veroorzaken.
Omdat het lastig is bij het staande paard schoon te werken, is de kans op zaadstrengontsteking veel groter.

Castratie via een kijkoperatie: Laparoscopie (niet mogelijk bij onze kliniek)

Dit is een specialistische methode, die alleen onder kliniek-omstandigheden en met speciale apparatuur wordt uitgevoerd. Deze methode kan alleen uitgevoerd worden bij testikels die nog in de buikholte liggen. De bloedtoevoer wordt afgebonden en doorgesneden, zodat het testikelweefsel afsterft.
Via een kijkoperatie een 'normale' hengst castreren is onbetrouwbaar. Als de testikels namelijk in de balzak zijn ingedaald, komt er ook bloedvoorziening vanuit de balzak naar de testikel en bestaat de mogelijkheid dat na doorsnijden in de buikholte, de testikel normaal zal blijven functioneren. Uw paard zal dan niet meer vruchtbaar zijn, maar er wordt nog wel testosteron geproduceerd.