Keuringen

Keuring bij aankoop/verkoop

Een goede keuring van uw paard is belangrijk in zowel het verkoop- als aankooptraject. Zowel de koper als de verkoper wil weten in welke staat het paard is. Bent u van plan een paard te kopen of te verkopen? Dan wilt u weten of het paard gezond en geschikt is. Door middel van een keuring kunt u het paard laten nakijken en weet u de gezondheidsstatus van het dier. Wij keuren uw paard door te kijken hoe het met de gezondheid van onder andere het gebit, de kracht en de vitaliteit van het paard is gesteld. 

Waar let je op bij het keuren van een paard?

Ziektes of kreupelheden in het verleden hebben gevolgen voor de gezondheid van het paard in de toekomst en moeten dus vermeld worden bij het kopen en verkopen van een paard. Wij letten tijdens het keuren van het paard op de algemene gesteldheid van het dier. Soms begint de keuring al bij het uitstappen van het paard uit de trailer of vrachtwagen.

Bewegen keuren - De Paardenartsen

Keuring - De Paardenartsen

Hier kan de dierenarts direct zien hoe:

  • het paard zich gedraagt,
  • hoe het paard achterwaarts loopt,
  • of de bewegingen goed gecoördineerd zijn. 

Verder kijkt de dierenarts naar de haren en naar de stand van de benen en de voeten. Ook kijkt de dierenarts hoe het is gesteld met de voedingsstand en hoe het dier zich verder gedraagt tijdens het keuren. Mochten er op eerste gezicht afwijkingen zijn, dan laat de dierenarts u dat meteen weten.

Verkopersverklaring

Als u een paard of pony gaat kopen of verkopen is het verstandig om samen met de andere partij een verkopersverklaring in te vullen. Deze verklaring is opgesteld door de Keuringscommissie van de Groep Geneeskunde Paard. In deze verklaring kan de verkopende partij informatie opgeven over de africhting, training, gezondheid en de huisvesting van het paard of pony.

Klinische of röntgenologische keuring

Behalve voor een keuring bij aankoop/verkoop, kunnen wij voor u ook een klinische en een röntgenologische keuring verzorgen. Deze keuring gaat een stap verder dan de hierboven genoemde keuring. Bij deze twee soorten keuring wordt namelijk ook de gezondheid van de binnenkant van het paard gecheckt.

Geen paard is perfect, maar het is de kunst van de paardenartsen om in te schatten of het paard of de pony geschikt is voor de doeleinden waarvoor het paard later wordt ingezet.

Röntgenfoto maken - De Paardenartsen

Röntgenfoto - De Paardenartsen

Bij het röntgenologisch keuren worden röntgenfoto's gemaakt van de benen van het paard. Als de koper twijfelt kunnen er ook nog foto's van de rug of hals worden gemaakt. Dit gaat uiteraard in overleg met de koper/verkoper. Wij schetsen vervolgens voor u een zo eerlijk mogelijk beeld van het paard. Ook vertellen wij u of het paard in de toekomst aan de verwachtingen die u heeft, kan voldoen. Zo kunt u een weloverwogen beslissing maken over het paard dat u koopt of verkoopt. 

Onze gespecialiseerde paardenartsen geven u altijd een eerlijk advies, ook als dat voor u minder hoopvol uitvalt.

Neem contact op

Wilt u meer informatie over de keuring van een paard? Of heeft u vragen over het keuren? Onze gespecialiseerde paardenartsen keuren uw paard met alle liefde. Het keuren van een paard moet op een professionele manier gebeuren. De Paardenartsen zorgen voor een vertrouwelijk advies en een goede keuring. Neem contact met ons op via 040-7200819 of maak een afspraak door een e-mail te sturen.

Neem contact op