Schimmel

Een schimmelinfectie veroorzaakt kale plekken en schilfering van de huid. Dit zien we vaak bij paarden met een verminderde weerstand, maar een besmet paard kan ook zijn eigenaar infecteren! Het is dus belangrijk dat u een paard besmet met een schimmel op tijd vaccineert. De Paardenartsen vaccineren uw paard tegen schimmel en voorkomen zo dat u zelf geïnfecteerd raakt. Voor een paard of koppel paarden met terugkerende schimmelinfecties, kan het een mooie oplossing zijn om te vaccineren tegen schimmel.

Vaccineren tegen schimmel

De vaccinatie werkt zowel therapeutisch als preventief. Een basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinaties met 2 weken er tussen, daarna moet het elke 6 maanden herhaald worden om bescherming te behouden. Pas enkele weken na de tweede vaccinatie zal verbetering optreden.

Paarden schimmel - De Paardenartsen

Bijwerkingen vaccinatie schimmel

Soms zien we als bijwerking een pijnlijke prikplek, zelden zien we enkele dagen koorts en gebrek aan eetlust. Daarnaast kunnen de schimmelplekjes eerst nog erger worden, dat is een teken dat het vaccin werkt. U kunt uzelf dan geruststellen. Het paard zal even last hebben van de plekken, maar het is belangrijk dat het paard hier niet aankomt. Voorkom dat uw paard aan de plekken op de huis gaat krabben, dit vertraagt het proces. 

Heeft uw paard vaak last van schimmelinfecties? Wilt u voorkomen dat uw paard opnieuw een schimmelinfectie krijgt? Of heeft u een andere vraag? Neem dan contact met ons op. 

Neem contact op

Gezien op onze Facebookpagina

Een onschuldige schuurplek, een schimmelinfectie, of is er toch meer aan de hand?

Dit beeld is erg typisch voor een verruceus sarcoïd. Sarcoïden zijn goedaardige huidtumoren die bij het paard vrij veel voorkomen. Ze worden waarschijnlijk veroorzaakt door het Bovine Papilloma Virus. Er zijn verschillende typen sarcoïden, zo zie je op de tweede afbeelding een fibroblastisch sarcoïd. Daarnaast is er ook nog een occulte en een nodulaire vorm. De diagnose is meestal gemakkelijk te bevestigen door middel van een swab. De behandeling is afhankelijk van het type en de locatie. Sommige types reageren erg goed op het smeren met anti-virale zalf. Als de sarcoïd voldoende weggehaald kan worden, dan kan dat chirurgisch onder lokale verdoving gebeuren. Als de tumor nog klein is, kan cryotherapie ook uitkomst bieden: hierbij wordt het tumorweefsel bevroren zodat het vervolgens afsterft. Als dit niet mogelijk is, kan er nog gekozen worden voor immuuntherapie (BCG injecties) of lokale chemotherapie (cisplatin injecties). Soms zitten de tumoren er jarenlang zonder problemen te geven of te groeien en kan besloten worden nog niet te behandelen. Wanneer de tumor wel groeit, of op een vervelende plaats zit (onder singel of hoofdstel, of tussen de achterbenen), is het zaak om snel in te grijpen. Zeker als het sarcoïd erg groot is en open gaat, kan dit in de zomer voor veel problemen zorgen.

Schuurplek schimmel - De Paardenartsen