Wormen

Het kan voorkomen dat uw paard last heeft van wormen. Het is belangrijk dat uw paard hiervoor wordt behandeld. Besmette paarden kunnen andere paarden besmetten en zo ontstaat er een ware plaag. Onze dierenartsen zijn gespecialiseerd om wormen te verwijderen bij uw paard. Twijfelt u of uw paard wormen heeft of wilt u advies over hoe u de wormen moet behandelen? Neem gerust contact met ons op of maak een afspraak via het afsprakenformulier. Wij staan met alle liefde voor uw viervoeter klaar.

Ontwormen van uw paard

Tegenwoordig doen we eerst mestonderzoek en niet op grote schaal preventief ontwormen. Waarom mestonderzoek en waarom niet preventief ontwormen?

 1. Resistentie ontwikkeling voorkomen
  Op grote schaal preventief ontwormen heeft de afgelopen tientallen jaren gezorgd voor een snelle ontwikkeling van resistentie onder de wormpopulatie in Nederland (en wereldwijd). Wanneer een worm resistent is tegen een wormmiddel, betekent dit dat het middel minder goed tot helemaal niet meer werkt. Zo hebben we de afgelopen jaren enkele veel gebruikte middelen verloren in de strijd tegen worminfecties (met name rode bloedworm en spoelworm). Wanneer we op dezelfde manier door gaan, hebben we over een aantal jaar geen enkel werkzaam wormmiddel meer!
   
 2. Zinloos ontwormen voorkomen
  Met mestonderzoek voorkomen we dat er ontwormd wordt, terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Zo hoeven we op basis van mestonderzoek nog maar 1 op de 5 volwassen paarden regelmatig te ontwormen! Minder gebruik van wormmiddelen, minder kans op het ontwikkelen van resistente wormen op uw stal of weide. Daarnaast natuurlijk ook goed voor de portemonnee.
   
 3. Resistentie ontwikkeling monitoren of aantonen
  Wanneer er twijfel is over de werkzaamheid van een wormmiddel, kunnen we door middel van mestonderzoek ook onderzoeken of resistentie een rol speelt. Door vooraf en 2 weken na het ontwormen mestonderzoek te doen, kunnen we resistentie aantonen. Door dit goed te monitoren kunnen we uw ontwormbeleid af stemmen op uw paarden en persoonlijke situatie.

Ziekteverschijnselen bij wormen

Wanneer uw paard of veulen klachten vertoont, is het mestonderzoek een belangrijke toevoeging bij het stellen van een juiste diagnose. Ziet u wormen in de uitwerpselen van uw paard? Dan is er een kans dat uw paard last heeft van wormen. Door een mestonderzoek uit te voeren, stelt de dierenarts een diagnose. In de diagnose wordt duidelijk hoe het is gesteld met de gezondheid van uw paard of veulen. Om verspreiding van de wormen te voorkomen, is het belangrijk om tijdig een mestonderzoek te laten doen. Wilt u advies over uw paard of veulen waarbij u denkt klachten te zien van wormen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 040-7200819.

Paarden mestonderzoek - De Paardenartsen

Paardenmest - De Paardenartsen

Mestonderzoek bij wormen

Hoe verzamelt u op de juiste manier mest voor een mestonderzoek?

 • Zorg ervoor dat u mest verzamelt van een verse hoop die niet langer dan een halve dag oud is. Als de hoop ouder is, kan het zijn dat er geen eitjes meer gevonden worden terwijl er wel een besmetting aan de hand is.
 • Zorg dat u zeker weet welk monster van welk paard is en markeer dit ook duidelijk voor uw dierenarts.
 • Pak de bovenste mestballetjes die niet in contact zijn geweest met de bodem. Een hoop waar uw paard doorheen gewandeld heeft, is ongeschikt.
 • Kunt u de mest niet direct naar de dierenarts brengen? Bewaar deze dan in de koelkast, maar zorg dat deze binnen een dag bij uw dierenarts is. Blijft de mest langer liggen, dan kan het zijn dat er geen eitjes meer gevonden worden terwijl er wel een besmetting aan de hand is.

Maak een afspraak voor uw paard

Wilt u een afspraak maken voor het behandelen van wormen bij uw paard? Bel ons op 0407200819 of stuur een e-mail naar info@boschhoven.nl. Schroom niet om te bellen, wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van verschillende ziektes bij paarden en doen er graag alles aan om uw paard weer gezond te maken.

Neem contact op